English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10 Δεκεμβρίου 2013

Ολοκληρωμένη πρόταση για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! (ορεκτικό - γεύμα - γλυκό) Πιάτα έκπληξη!

Χριστουγεννιάτικα γεμιστά μανιτάρια (ορεκτικό)
Υλικά
8 μεγάλα φρέσκα ολόκληρα μανιτάρια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πιπεριές κόκκινες
1 πιπεριά πράσινη
2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή άνηθο)
1/4 τριμμένη φέτα (ή κεφαλοτύρι)
λίγη ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο
λίγο νερό

Εκτέλεση
Βγάζουμε τον κορμό των μανιταριών για να γίνουν κούφια.
Ψιλοκόβουμε τους κορμούς αυτούς, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές και σοτάρουμε για λίγο σε ελαιόλαδο ή βούτυρο.
Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απο τα τυριά).
Γεμίζουμε τα μανιτάρια, καπακώνουμε το καθένα με μια λεπτή στρώση τυριού και ψήνουμε για περίπου 12' στους 170 βαθμούς με λίγο λάδι ή βουτυράκι και νερό.
(αν θέλουμε, στο ζουμί που θα έχουν αφήσει στο ταψί, προσθέτουμε νερό και κάνουμε κι ένα ριζότο).


Γαλοπούλα με κυδώνια και κοκκάρια (γεύμα) + (σαλάτα)
Υλικά - ΓΕΎΜΑ
1 κιλό στήθος γαλοπούλας
3 κυδώνια καθαρισμένα κομμένα σε κύβους
1 κιλό καθαρισμένα κοκκάρια
2 σκελίδες σκόρδο
4 δαφνόφυλλα
2 φλιτζ νερό
1/3 φλιτζανιού ξύδι
2 φλιτζ μαυροδάφνη
Ελαιόλαδο
Μοσχοκάρυδο
Αλεύρι
1 αβγό
Αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε 1 κιλό καθαρισμένα κοκκάρια (μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου) μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο, 4 δαφνόφυλλα και 2 φλιτζάνια νερό. Τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
Προσθέτετε 3 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε 1/3 φλιτζανιού ξύδι. Ανακατεύετε και ρίχνετε 2 φλιτζάνια μαυροδάφνη. Βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και τα κυδώνια και να απορροφήσουν το ζουμί.
Κόβετε 1 κιλό στήθος γαλοπούλας σε λεπτές φέτες, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο και αλεύρι.
Τις περνάτε από αβγό και τις τηγανίζετε σε λάδι.
Σερβίρετε τα φιλετάκια με το μείγμα κυδωνιών.

Υλικά - ΣΑΛΑΤΑ
4 μεγάλα παντζάρια χωρίς τα χόρτα τους
5 μεγάλες πατάτες
500 γρ. ψητά ή βραστά κάστανα
5 κ.σ. γιαούρτι (στραγγιστό κατά προτίμηση)
2 κ.σ. μαγιονέζα
ελαιόλαδο - αλάτι - πιπέρι (κατά βούληση και προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε τα παντζάρια με λάδι, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε ρηχό ταψί, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα ξεφλουδίζουμε (όταν κρυώσουν λίγο) και τα κόβουμε σε κύβους (ή χοντρομέτρια κομμάτια).
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με το φλοιό τους. Όταν βράσουν τις ξεφλουδίζουμε (όταν κρυώσουν λίγο) και τις κόβουμε σε κύβους (ή χοντρομέτρια κομμάτια).
Αφήνουμε τους κύβους παντζαριού και πατάτας να κρυώσουν καλά και μετά τους βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κάστανα.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι & ελαιόλαδο - αλάτι - πιπέρι, να γίνει σως, και την προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσεχτικά (μην διαλυθούν οι κύβοι) όλα τα υλικά μαζί και προσφέρουμε τη σαλάτα κρύα!


Καρυδόπιτα Νάξου (γλυκό)
Υλικά
10 αβγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια καρύδια χονδροκοπανισμένα
2 φλιτζάνι γαλέτα τριμμένη
1 κ. γλυκού κανέλα
1 κ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ κίτρο
Κομματάκια γλυκού κίτρου για στόλισμα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φλούδες απο λεμόνι

Εκτέλεση
Χωρίζετε τις κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ρίχνετε τη μαρέγκα μέσα στους κρόκους χτυπώντας συνέχεια.
Ρίχνετε στο μείγμα εναλλάξ τη γαλέτα και τα καρύδια, τη κανέλα, τα γαρύφαλλα και το λικέρ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Λαδώνετε ένα ταψί και ρίχνετε από πάνω το μείγμα. Ψήνετε στους 180ο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη. Πρέπει να βγεί καθαρό, χωρίς υπολείμματα από τη ζύμη.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη. Ρίχνετε και τις φλούδες μέσα και το αφήνετε να βράσει μέχρι να αρχίσει να "δένει". Αποσύρετε από τη φωτιά.
Οταν ψηθεί η μελαχρινή την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα να χλιαρέψει. Τη χαράζετε σε κομμάτια και από πάνω ρίχνετε σιγά σιγά το σιρόπι. Την αφήνετε τουλάχιστον μία ώρα να ησυχάσει πριν τη σερβίρετε. Μπορείτε πάνω σε κάθε κομμάτι γλυκού να βάλετε ένα μικρό κομματάκι γλυκό κίτρο.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ! ! ! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts